
به درستی نمیشود مشخص کرد که اولین بار کدام کشور دست به طراحی و ساخت موشکهای سطح به هوایی زد که قابلیت شلیک به صورت انفرادی را دارا باشند؛ هرچند كه آلمانها در زمان جنگ جهاني دوم، طرحهاي بسياري براي هدفگيري هواپيماها توسط موشك داشتند كه پس از سقوط برلين توسط نيروهاي ارتش سرخ اتحاد شوروي، اين طرحها بدست شوروي افتاد و ماحصل زحمات نازيها، منجر به ساخت موشكهاي حرارتياب نظير SA-7 و راديويي نظير SA-1 و SA-2 در اتحاد شوروي شد.
بسیاری بر این باورند که موشک سطح یه هوای سام-7 روسی مانند رقیب خود Redeye (چشم قرمز) که در میان نیروهای عضو پیمان ناتو جا خوش کرده بود توانست به موشک انفرادی سطح به هوای اصلی نیروهای عضو پیمان ورشو و دیگر هم پیمانان شوروی تبدیل شود.استرلا یک موشک انداز سبک و قابل حمل انفرادی بود که میتوانست توسط یک نفر شلیک شود. این سلاح حتی واحدهای کوچک پیاده نظام را قادر میسازد تا با هلیکوپترها و هواپیماهای ملخ دار و حتی جتهای کند درگیر شود. مدل SA-7a یا (gk32m Strela2) در سال 1968 وارد خدمت شد، ولی طولی نکشید که با مدل جدیدتر، یعنی SA-7b تعویض شد.
مدل دوم که در تیراژ کثیری تولید شد دارای خرج انفجاري قویتری بود ضمن اينكه سرعت، شتاب و همچنین برد موشک افزایش داده شده بود. مدل SA-7a دارای بردی معادل 3.6 و ارتفاع عملیاتی معادل 20 تا 1500 متر بود. سرعت راکت آن نیز معادل 1.4 ماخ بود. در مدل SA-7b برد عملیاتی سلاح به 4.2 کیلومتر افزایش پیدا کرده بود همچنین ارتفاع عملیاتی ان به 2300 متر رسیده بود. سرعت مدل بهینهسازی شده نیز از 1.4 ماخ در مدل اولیه به 1.75 ماخ افزایش پیدا کرده بود. هر دو مدل SA-7a و SA-7b مجهز به سیستم ردیابی مادون سرخ (Infrared) هستند و معمولاً بر روی موتور هواپیما یا هلیکوپتر که از خود اشعهء مادون سرخ متصاعد میکنند، قفل کرده و آن را آنقدر دنبال میکنند تا به آن برخورد کرده و هدف را منهدم سازند. این سیستم هرگز جای خود را به سایر سیستمهای ردیابی رادیویی که از ضریب اطمینان بالاتری برخوردارند نداد. موشک انداز استرلا، خالی از اشکال نبود، چنانچه ردیاب مادون قرمز آن، علیرغم داشتن فیلتری مخصوص که برای جذب پارازیتها و امواج مادون قرمز اضافی درنظر گرفته شده بود، چندان دقیق عمل نمیکرد و گاهن منابع حرارتی دیگر را با اگزوز هواپیما اشتباه گرفته و به تعقیب آن میپرداخت به طوری که در زمان جنگ ایران و عراق هم چندین بار به جای قفل کردن روی هواپیمای عراقی، روی آشپزخانههای صحرایی ایران قفل کرد و باعث به شهادت رسیدن تعداد زيادي از نیروهای ایرانی شد.
در هر حال موشک انداز سام-7 حد اقل برای فراری دادن هواپیماهای بمبافکن و جنگنده از ارتفاع پائین و راندن آنان به ارتفاع بالاتر موفق بود. ناگفته نماند که در ارتفاعات بالاتر، سیستمهای پیشرفتهتر ضدهوایی، هواپیماهای دشمن را هدف قرار میدادند.
موشک انداز سام-7 بیشتر در درگیری با هلیکوپتر ها و هواپیماهای ملخ دار موفق بوده که با سرعت کمتری پرواز میکردند.
موفقیت های بدست آمده در میادین جنگ
در جنگ ویتنام تعداد زیادی از هواپیماها و هلیکوپترهای آمریکایی، هدف موشکهای سام-7 (استرلا2) قرار گرفته و ساقط شدند.
نیروی هوایی کشور پرتغال، یکی از قربانیان کاربرد موشکهای سام-7 توسط شورشیان آفریقا بود. شورشیان کشور موزامبیک، توانستند تعداد زیادی از هواپیماهای ملخدار ضدشورش آمریکایی T-6 را که در اختیار نیروی هوایی پرتغال بود، نابود کنند.
گستردهترین طیف کاربرد موشک های سام-7 را میتوان جنگ يام کيپور (1973) میان اعراب و اسرائیل دانست. در اين نبرد سنگين، نيروهاي سوري در درهء بقاع و مصريها در صحراي سينا به استعداد 5500 دستگاه و 700 فروند هواپيماي ميگ21، ميگ23 و توپولف16 به اسرائيل حملهاي بسيار گسترده صورت دادند.
مصر و سوريه، ضمن نصب موشكهاي دوربرد ضدهوايي سام-3 در پشت صحراي سينا و موشكهاي سام-6 در پشت درهء بقاع و بلنديهاي جولان، نيروهاي پيادهء خود را نيز به تعداد انبوهي موشك استرلا مجهز نمودند. تعدادی از هواپیماهای F-4 اسرائيل توسط اين موشکها، هدف قرار گرفتند ولي به دليل سازهء بسيار مقاوم هواپيماي F-4 و سرجنگي ضعيف استرلا، تعداد هواپيماهاي ساقط شده، بسيار ناچيز بود. گفته می شود که اعراب بیش از 4000 فروند از این موشکها را به سوی هواپیماهای اسرائیلی شلیک کردند که در این میان تنها 17 فروند از هواپیماهای اسرائیلی ساقط شد و 30 فروند دیگر آسیب دیدند. این امر یکی دیگر از نقاط ضعف موشکهای سام-7 را نمایان می کند که همانا نداشتن یک کلاهک جنگی موثر است. البته همانطور که گفته شد مزیت اصلی این موشک راندن هواپیما به ارتفاع بالاتر و دور کردن انها از اهداف زمینی است. مصریها از این تاکتیک جنگی به خوبی استفاده کردند و پس از فراری دادن هواپیماهای اسرائیلی به ارتفاعات بالاتر، آنها را با موشکهای ضد هوایی Sa-3 (سام-3) روسی هدف قرار داده و منهدم میکردند.
موشک استرلا، شالودهء دفاع ضدهوایی انفرادی ارتش سرخ اتحاد شوروی و ارتشهای عضو پیمان ورشو را تشکیل داده بود و جواز ساخت آن، به بسیاری از کشورهای همپیمان شوروی صادر شده بود.
همچنين بسیاری از گروههای تروریستی مانند طالبان، القاعده و ببرهای تامیل (از شورشيان و تروريستهاي سريلانکا) را میتوان در لیست كاربران این سلاح جا داد.
متاسفانه هواپیماهای مسافری در مقابله با این موشکها بسیار آسیب پذیرند و هدف قرار گرفتن یکی از این هواپیماها در یک فرودگاه غیرنظامی به وسیلهء این موشکها، میتواند به یک فاجعهء انسانی تبدیل شود.
موشک سام-7 با قابلیت حمل آسان، قیمت کم و تاثیرگداری قابل قبول، یکی از بهترین موشکهای سطح به هوای انفرادی میباشد. با استفاده از این سلاح میتوان یک واحد کوچک پیاده نظام را به یک واحد ضدهوایی ضربتی موثر تبدیل کرد.
موشك «ونگارد» (نوع چيني اين موشك موسوم به QW-1) و موشک «میثاق» کپی موشک استرلا هستند و ایران به تازگی تولید «ميثاق» را با کمک چينيها آغاز کرده است.
برخي مشخصات:
سازنده: اتحاد شوروي
ورود به خدمت استرلا2: 1972
گسترش: جهاني
خدمه: 1 نفر
نام دستگاه پرتابگر: 9P54M
طول: 1.47 متر
قطر: 70 ميلي متر
وزن موشک: 4.71 کيلوگرم
زمان عمل پس از کشيدن ماشه: 5 تا 10 ثانيه
زمان بارگذاري مجدد موشک بعدي در پرتابگر: 6 تا 10 ثانيه
نام موشک: 9M32M
کد ناتو: سام-7 (Sa-7)
کد پيمان ورشو: استرلا (Strela)
برد نهايي: 5500 متر
حداقل برد: 500 متر
حداکثر ارتفاع عمل: 4500 متر
حداقل ارتفاع عمل: 18 متر
وزن کل (پرتابگر + موشک): 9.97 کيلوگرم
سرعت موشك: 580 متر بر ثانيه
پيشرانه: راكت كمكي سوخت جامد و راكت اصلي
سيستم هدايتگر: آشيانهياب نيمهفعال حرارت ياب (Passive IR homing)
ميدان عمل جستجوگر حرارتي نصب شده در نوك موشك: 1.9 درجه
درجهء جستجو: 6 درجه بر ثانيه
سرجنگي: 1.15 كيلوگرم TNT
نوع فيوز عملگر: ضربهاي ناگهاني
زمان خودانفجاري: 15 ثانيه پس از پرتاب
سيستم كنترل آتش: سايت نشانهروي نصب شده روي پرتابگر به صورت بصري
استرلا همچنين قابليت نصب بر روي هليكوپترهاي Mi-24)هايند) و S-342)غزال) را دارد.
کاربران فعلی
افغانستان
آلبانی
الجزایر
آنگولا
ارمنستان
بوتسوانا
بنین
بلغارستان
بورکینافاسو
کامبوج
چین
کوبا
جمهوری چک
جیبوتی
السالوادور
مصر
هند
عراق
ایران
کویت
لائوس
لبنان
رومانی
روسیه
سیرالئون
صربستان
اسلواکی
سومالی
یمن جنوبی
سودان
سوریه
تانزانیا
اوکراین
ویتنام
زامبیا
زیمبابوه
-
منبع: - ماهنامه جنگ افزار
- http://www.Fas.org
- تکمیل کننده مقاله : www.PADAFANDI.ir
نظرات شما عزیزان: